Aritmetické závody - Hejný, Milan; Stehlíková, Naďa (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"Auto\u0159i \u010dl\u00e1nku n\u00e1m ukazuj\u00ed cestu, kterou je mo\u017en\u00e9 motivovat \u017e\u00e1ky, aby se na v\u00fduku dan\u00e9ho t\u00e9matu t\u011b\u0161ili a sami se cht\u011bli zlep\u0161ovat. Motivace prob\u00edh\u00e1 formou sout\u011b\u017ee, kdy \u017e\u00e1ci po\u010d\u00edtaj\u00ed \u00falohy takov\u00e9 obt\u00ed\u017enosti, kterou si sami zvol\u00ed a na kterou se c\u00edt\u00ed. \u00dalohy jsou naps\u00e1ny na karti\u010dk\u00e1ch, ozna\u010deny tak, aby bylo z\u0159ejm\u00e9, kter\u00e9 jsou leh\u010d\u00ed a kter\u00e9 t\u011b\u017e\u0161\u00ed. \u017d\u00e1ci si pak vyberou karti\u010dkou s p\u0159\u00edslu\u0161nou n\u00e1ro\u010dnost\u00ed a pust\u00ed se do \u0159e\u0161en\u00ed. Jsou omezeni \u010dasov\u00fdm limitem, kter\u00fd u\u010ditel p\u0159edem stanov\u00ed. Prob\u00edh\u00e1 n\u011bkolik kol v n\u011bkolikat\u00fddenn\u00edch cyklech, aby \u017e\u00e1ci m\u011bli sami o sob\u011b p\u0159ehled, jak se zlep\u0161ili."}" data-sheets-userformat="{"2":6530,"4":{"1":2,"2":16777215},"10":2,"11":0,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial"}">Autoři článku nám ukazují cestu, kterou je možné motivovat žáky, aby se na výuku daného tématu těšili a sami se chtěli zlepšovat. Motivace probíhá formou soutěže, kdy žáci počítají úlohy takové obtížnosti, kterou si sami zvolí a na kterou se cítí. Úlohy jsou napsány na kartičkách, označeny tak, aby bylo zřejmé, které jsou lehčí a které těžší. Žáci si pak vyberou kartičkou s příslušnou náročností a pustí se do řešení. Jsou omezeni časovým limitem, který učitel předem stanoví. Probíhá několik kol v několikatýdenních cyklech, aby žáci měli sami o sobě přehled, jak se zlepšili.