Geometrické pojetí pravděpodobnosti - Mačák, Karel (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"Autor v \u010dl\u00e1nku \u0159e\u0161\u00ed n\u011bkolik \u00faloh z pravd\u011bpodobnosti pomoc\u00ed geometrie. Je zde \u0159e\u0161en nap\u0159\u00edklad Bertrand\u016fv paradox, kter\u00fd vyslovil francouzsk\u00fd matematik Josef Louise Francois Bertrand. Geometrick\u00fd p\u0159\u00edstup k \u0159e\u0161en\u00ed \u00faloh z pravd\u011bpodobnosti je nap\u0159\u00edklad pro st\u0159edo\u0161kol\u00e1ky vhodn\u00fdm postupem. Na z\u00e1v\u011br \u010dl\u00e1nku jsou uvedeny \u010dty\u0159i \u00falohy z pravd\u011bpodobnosti, kter\u00e9 jsou \u0159e\u0161eny geometrick\u00fdm p\u0159\u00edstupem."}" data-sheets-userformat="{"2":6530,"4":{"1":2,"2":16777215},"10":2,"11":0,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial"}">Autor v článku řeší několik úloh z pravděpodobnosti pomocí geometrie. Je zde řešen například Bertrandův paradox, který vyslovil francouzský matematik Josef Louise Francois Bertrand. Geometrický přístup k řešení úloh z pravděpodobnosti je například pro středoškoláky vhodným postupem. Na závěr článku jsou uvedeny čtyři úlohy z pravděpodobnosti, které jsou řešeny geometrickým přístupem.