Georg Christoph Lichtenberg, fyzik, matematik, astronom, umělecký kritik, publicista a satirik - Bečvář, Jindřich (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"\u010cl\u00e1nek popisuje \u017eivot nejv\u011bt\u0161\u00edho n\u011bmeck\u00e9ho satirika osmn\u00e1ct\u00e9ho stolet\u00ed. Lichtenberg byl mistrem zkratky a aforismu, v\u00a0jeho liter\u00e1rn\u00edm d\u00edle se satira, ironie a sarkasmus m\u00eds\u00ed s\u00a0moudrost\u00ed, kritika a \u00fato\u010dnost s\u00a0lidskost\u00ed. \u0158ada jeho \u00favah se t\u00fdk\u00e1 v\u011bdy a v\u011bdeck\u00e9ho b\u00e1d\u00e1n\u00ed. Lichtenberg se tak\u00e9 vyjad\u0159oval k\u00a0v\u00fdchov\u011b a vzd\u011bl\u00e1n\u00ed a svoji profesi v\u011bdce a badatele nezap\u0159el ani p\u0159i sv\u00e9 liter\u00e1rn\u00ed tvorb\u011b."}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":0,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial"}">Článek popisuje život největšího německého satirika osmnáctého století. Lichtenberg byl mistrem zkratky a aforismu, v jeho literárním díle se satira, ironie a sarkasmus mísí s moudrostí, kritika a útočnost s lidskostí. Řada jeho úvah se týká vědy a vědeckého bádání. Lichtenberg se také vyjadřoval k výchově a vzdělání a svoji profesi vědce a badatele nezapřel ani při své literární tvorbě.