Učíme v matematice myslet? - Kuřina, František (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"Tento \u010dl\u00e1nek je upravenou verz\u00ed refer\u00e1tu p\u0159ednesen\u00e9ho autorem v\u00a0roce 1996 na semin\u00e1\u0159i o vyu\u010dov\u00e1n\u00ed matematiky na ni\u017e\u0161\u00edch gymn\u00e1zi\u00edch v\u00a0Pardubic\u00edch. \u0158e\u0161\u00ed jak nahradit transmisivn\u00ed p\u0159\u00edstup k\u00a0vyu\u010dov\u00e1n\u00ed p\u0159\u00edstupem konstruktivn\u00edm. C\u00edlem by m\u011blo b\u00fdt, abychom u\u010dili sp\u00ed\u0161e dokazovat, ne\u017e d\u016fkazy; definovat pojmy, ne\u017e reprodukovat definice; \u0159e\u0161it \u00falohy, ne\u017e u\u010dit hotov\u00e1 \u0159e\u0161en\u00ed \u00faloh; myslet, ne\u017e u\u010dit form\u00e1ln\u00ed logiku. "}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":0,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial"}">Tento článek je upravenou verzí referátu předneseného autorem v roce 1996 na semináři o vyučování matematiky na nižších gymnáziích v Pardubicích. Řeší jak nahradit transmisivní přístup k vyučování přístupem konstruktivním. Cílem by mělo být, abychom učili spíše dokazovat, než důkazy; definovat pojmy, než reprodukovat definice; řešit úlohy, než učit hotová řešení úloh; myslet, než učit formální logiku.