Z ruských učebnic - Kuřina, František (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"\u010cl\u00e1nek dokumentuje d\u016fvtip aritmetick\u00fdch \u00faloh z\u00a0n\u011bkter\u00fdch osv\u011bd\u010den\u00fdch sb\u00edrek \u00faloh rusk\u00e9ho p\u016fvodu. Jsou zde uveden\u00e9 t\u0159i \u00falohy ze sb\u00edrky \u00faloh autor\u016f Berezin, Berezina, Nikolsk\u00e1 z\u00a0roku 1985. V\u00a0\u00faloh\u00e1ch maj\u00ed \u017e\u00e1ci osm\u00e9ho ro\u010dn\u00edku naj\u00edt sou\u010det nebo sou\u010det n prvn\u00edch \u010dlen\u016f uveden\u00fdch posloupnost\u00ed."}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":0,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial"}">Článek dokumentuje důvtip aritmetických úloh z některých osvědčených sbírek úloh ruského původu. Jsou zde uvedené tři úlohy ze sbírky úloh autorů Berezin, Berezina, Nikolská z roku 1985. V úlohách mají žáci osmého ročníku najít součet nebo součet n prvních členů uvedených posloupností.