Ze starých učebnic – A - Šarounová, Alena (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"\u010cl\u00e1nek pojedn\u00e1v\u00e1 o knize \u0160kolka, knize metodick\u00fdch pokyn\u016f pro vychovatele i rodi\u010de z\u00a0roku 1839, o \u017eivot\u011b jej\u00edho autorova Janu Franti\u0161ku Svobodovi, kter\u00fd ve \u0160kolce shrnul sv\u00e9 n\u00e1zory a zku\u0161enosti z\u00a0pr\u00e1ce \u0159\u00edzen\u00ed prvn\u00ed \u010desk\u00e9 opat\u0159ovny. Jan Svoboda byl pozoruhodn\u00fd sv\u00fdm komplexn\u00edm p\u0159\u00edstupem k\u00a0v\u00fdchov\u011b i k v\u00fduce v\u0161ech p\u0159edm\u011bt\u016f. \u010cl\u00e1nek nab\u00edz\u00ed i p\u00e1r cit\u00e1t\u016f z\u00a0d\u00edla \u0160kolka."}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":0,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial"}">Článek pojednává o knize Školka, knize metodických pokynů pro vychovatele i rodiče z roku 1839, o životě jejího autorova Janu Františku Svobodovi, který ve Školce shrnul své názory a zkušenosti z práce řízení první české opatřovny. Jan Svoboda byl pozoruhodný svým komplexním přístupem k výchově i k výuce všech předmětů. Článek nabízí i pár citátů z díla Školka.