Malý nápadník - I - Šarounová, Alena (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"\u010cl\u00e1nek popisuje funkci nomografie a nomogram\u016f jako takov\u00fdch. Jako jeden z p\u0159\u00edklad\u016f uv\u00e1d\u00ed \u010dtvere\u010dkov\u00fd pap\u00edr, jako\u017eto nejjednodu\u0161\u0161\u00ed grafick\u00fd pap\u00edr se dv\u011bma syst\u00e9my \u010dar. D\u00e1le mluv\u00ed o pr\u016fse\u010d\u00edkov\u00fdch a spojnicov\u00fdch nomogramech, nomogramech na sou\u010det, aritmetick\u00fd pr\u016fm\u011br a sou\u010din. Na uveden\u00fdch nomogramech m\u016f\u017eeme vyhledat vhodn\u00e1 geometrick\u00e1 zobrazen\u00ed, soum\u011brnosti, podobnosti \u010di stejnolehlost, kter\u00e9 jsou podkladem pro \u201efungov\u00e1n\u00ed\u201c t\u011bchto grafick\u00fdch metod."}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":0,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial"}">Článek popisuje funkci nomografie a nomogramů jako takových. Jako jeden z příkladů uvádí čtverečkový papír, jakožto nejjednodušší grafický papír se dvěma systémy čar. Dále mluví o průsečíkových a spojnicových nomogramech, nomogramech na součet, aritmetický průměr a součin. Na uvedených nomogramech můžeme vyhledat vhodná geometrická zobrazení, souměrnosti, podobnosti či stejnolehlost, které jsou podkladem pro „fungování“ těchto grafických metod.