Finanční matematika na ZŠ - Lišková, Hana (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"Tento \u010dl\u00e1nek je reakc\u00ed na za\u0159azen\u00ed kapitoly Z\u00e1klady statistiky a finan\u010dn\u00ed matematiky do osnov 9. Ro\u010dn\u00edku z\u00e1kladn\u00edch \u0161kol. Nab\u00edz\u00ed 6 n\u00e1m\u011bt\u016f k\u00a0pr\u00e1ci s modely z\u00a0b\u011b\u017en\u00e9ho \u017eivota pro v\u011bt\u0161\u00ed motivaci jako nejroz\u0161\u00ed\u0159en\u011bj\u0161\u00ed jazyky sv\u011bta, migrace obyvatel v\u00a0z\u00e1vislosti na v\u011bku migrant\u016f, rozsah cen \u0161koln\u00edch pot\u0159eb, ceny pron\u00e1jm\u016f nebytov\u00fdch prostor, spot\u0159eba paliva a dal\u0161\u00ed. "}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":0,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial"}">Tento článek je reakcí na zařazení kapitoly Základy statistiky a finanční matematiky do osnov 9. Ročníku základních škol. Nabízí 6 námětů k práci s modely z běžného života pro větší motivaci jako nejrozšířenější jazyky světa, migrace obyvatel v závislosti na věku migrantů, rozsah cen školních potřeb, ceny pronájmů nebytových prostor, spotřeba paliva a další.