Geometrické pojetí pravděpodobnosti (1) - Mačák, Karel (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"\u00davod \u010dl\u00e1nku vysv\u011btluje pojem pravd\u011bpodobnost. Dal\u0161\u00ed \u010d\u00e1st \u010dl\u00e1nku se zab\u00fdv\u00e1 prvn\u00edmi pravd\u011bpodobnostn\u00edmi tabulkami (\u00famrtnostn\u00ed tabulky) ze sedmn\u00e1ct\u00e9ho stolet\u00ed. T\u0159et\u00ed \u010d\u00e1st pojedn\u00e1v\u00e1 o hrab\u011bti Buffonovi, kter\u00fd je pova\u017eov\u00e1n, za otce geometrick\u00e9ho pojet\u00ed pravd\u011bpodobnosti. Toto pojet\u00ed pou\u017eil k\u00a0\u0159e\u0161en\u00ed n\u011bkolika \u00faloh a nejzn\u00e1m\u011bj\u0161\u00ed z\u00a0nich je \u00faloha o jehle. "}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":0,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial"}">Úvod článku vysvětluje pojem pravděpodobnost. Další část článku se zabývá prvními pravděpodobnostními tabulkami (úmrtnostní tabulky) ze sedmnáctého století. Třetí část pojednává o hraběti Buffonovi, který je považován, za otce geometrického pojetí pravděpodobnosti. Toto pojetí použil k řešení několika úloh a nejznámější z nich je úloha o jehle.