Internet a střední školy (3) - Plch, Roman (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"\u010cl\u00e1nek pojedn\u00e1v\u00e1 o slu\u017eb\u011b Gopher, kter\u00e1 umo\u017e\u0148uje pr\u00e1ci s\u00a0informacemi um\u00edst\u011bn\u00fdmi na r\u016fzn\u00fdch po\u010d\u00edta\u010dov\u00fdch s\u00edt\u00edch. Gopher je zalo\u017een na modelu klient \u2013 server. Dal\u0161\u00ed slu\u017ebou, kterou \u010dl\u00e1nek popisuje je WWW, informa\u010dn\u00ed syst\u00e9m, zalo\u017een\u00fd na hypertextov\u00e9m modelu. WWW op\u011bt pracuje na modelu klient \u2013 server. \u010cl\u00e1nek popisuje z\u00e1kladn\u00ed pr\u00e1ci s\u00a0ob\u011bma slu\u017ebami."}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":0,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial"}">Článek pojednává o službě Gopher, která umožňuje práci s informacemi umístěnými na různých počítačových sítích. Gopher je založen na modelu klient – server. Další službou, kterou článek popisuje je WWW, informační systém, založený na hypertextovém modelu. WWW opět pracuje na modelu klient – server. Článek popisuje základní práci s oběma službami.