Omar Chajjám – matematik, astronom, filozof, básník - Bečvář, Jindřich (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"Tento \u010dl\u00e1nek pojedn\u00e1v\u00e1 o persk\u00e9m u\u010denci Omaru Chajj\u00e1movi, jen\u017e se zab\u00fdval matematikou, astronomi\u00ed, filozofi\u00ed a b\u00e1snictv\u00edm. V\u00a0matematice se zab\u00fdval nap\u0159\u00edklad v\u00fdpo\u010dty druh\u00fdch a t\u0159et\u00edch odmocnin, \u0159e\u0161en\u00edm algebraick\u00fdch rovnic a geometrick\u00fdmi konstrukcemi jejich ko\u0159en\u016f. Dnes je jeho nejzn\u00e1m\u011bj\u0161\u00edm d\u00edlem sb\u00edrka b\u00e1sn\u00ed \u010cty\u0159ver\u0161\u00ed, kter\u00e1 se do \u0161ir\u0161\u00edho pov\u011bdom\u00ed dostala v\u00a019. stolet\u00ed d\u00edky p\u0159ekladu do angli\u010dtiny a z\u00a0kter\u00e9 je v\u00a0tomto \u010dl\u00e1nku uvedeno n\u011bkolik uk\u00e1zek. "}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":3,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial"}">Tento článek pojednává o perském učenci Omaru Chajjámovi, jenž se zabýval matematikou, astronomií, filozofií a básnictvím. V matematice se zabýval například výpočty druhých a třetích odmocnin, řešením algebraických rovnic a geometrickými konstrukcemi jejich kořenů. Dnes je jeho nejznámějším dílem sbírka básní Čtyřverší, která se do širšího povědomí dostala v 19. století díky překladu do angličtiny a z které je v tomto článku uvedeno několik ukázek.