Kuželosečka stokrát jinak - Dalecká, Lenka (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"Ku\u017eelose\u010dky jsou geometrick\u00e9 \u00fatvary, kter\u00e9 jsou zn\u00e1m\u00e9 u\u017e p\u0159es dva tis\u00edce let. Autorka se v\u00a0tomto \u010dl\u00e1nku zab\u00fdv\u00e1 histori\u00ed ku\u017eelose\u010dek a zm\u011bn\u00e1m v\u00a0p\u0159\u00edstupu k\u00a0nim v\u00a0pr\u016fb\u011bhu stolet\u00ed. Dozv\u00edme se nap\u0159\u00edklad, jak z\u00edskali ku\u017eelose\u010dky ve starov\u011bku sv\u00e9 n\u00e1zvy i jak se ve st\u0159edov\u011bku s\u00a0rozvojem matematiky objevovaly nov\u00e9 zp\u016fsoby definov\u00e1n\u00ed ku\u017eelose\u010dek. V\u00fdznamn\u00e1 \u010d\u00e1st \u010dl\u00e1nku je zam\u011b\u0159ena na p\u0159\u00edstup ke ku\u017eelose\u010dk\u00e1m autor\u016f \u010desk\u00fdch u\u010debnic od druh\u00e9 poloviny 19. stolet\u00ed."}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":3,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial"}">Kuželosečky jsou geometrické útvary, které jsou známé už přes dva tisíce let. Autorka se v tomto článku zabývá historií kuželoseček a změnám v přístupu k nim v průběhu století. Dozvíme se například, jak získali kuželosečky ve starověku své názvy i jak se ve středověku s rozvojem matematiky objevovaly nové způsoby definování kuželoseček. Významná část článku je zaměřena na přístup ke kuželosečkám autorů českých učebnic od druhé poloviny 19. století.