Malý nápadník – H - Šarounová, Alena (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"V\u00a0rubrice Pom\u016fcky pro v\u00fduku se tentokr\u00e1t do\u010dteme o podlo\u017ece, kter\u00e1 m\u016f\u017ee usnadnit n\u00e1kresy pr\u016fm\u011bt\u016f t\u011bles do roviny. Tato podlo\u017eka m\u00e1 dv\u011b varianty \u2013 jednou je tvo\u0159ena s\u00edt\u00ed koso\u010dtverc\u016f, kter\u00e9 se skl\u00e1daj\u00ed ze dvou rovnostrann\u00fdch troj\u00faheln\u00edk\u016f a del\u0161\u00ed \u00fahlop\u0159\u00ed\u010dky koso\u010dtverce vodorovn\u00e9, krat\u0161\u00ed svisl\u00e9. Ve druh\u00e9 variant\u011b je u\u017eita troj\u00faheln\u00edkov\u00e1 s\u00ed\u0165, kter\u00e1 je ur\u010dena zejm\u00e9na pro \u017e\u00e1ky, kter\u00fdm se koso\u010dtvere\u010dn\u00e9 s\u00edti h\u016f\u0159e orientovalo kv\u016fli chyb\u011bj\u00edc\u00edmu svisl\u00e9mu sm\u011bru. \u010cl\u00e1nek obsahuje n\u011bkolik obr\u00e1zk\u016f ilustruj\u00edc\u00edch vyu\u017eit\u00ed podlo\u017eky."}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":3,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial"}">V rubrice Pomůcky pro výuku se tentokrát dočteme o podložce, která může usnadnit nákresy průmětů těles do roviny. Tato podložka má dvě varianty – jednou je tvořena sítí kosočtverců, které se skládají ze dvou rovnostranných trojúhelníků a delší úhlopříčky kosočtverce vodorovné, kratší svislé. Ve druhé variantě je užita trojúhelníková síť, která je určena zejména pro žáky, kterým se kosočtverečné síti hůře orientovalo kvůli chybějícímu svislému směru. Článek obsahuje několik obrázků ilustrujících využití podložky.