O jedné zajímavé posloupnosti - Calda, Emil (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"Autor se v\u00a0\u010dl\u00e1nku zab\u00fdv\u00e1 posloupnost\u00ed, kter\u00e1 po vypo\u010dten\u00ed jen n\u011bkolika prvn\u00edch \u010dlen\u016f nab\u00edz\u00ed zaj\u00edmav\u00e9 hypot\u00e9zy. V\u00a0n\u00e1sleduj\u00edc\u00edm textu pak n\u00e1zorn\u011b tyto hypot\u00e9zy ov\u011b\u0159uje a zji\u0161\u0165uje nap\u0159\u00edklad, \u017ee zadan\u00e1 posloupnost obsahuje v\u0161echna p\u0159irozen\u00e1 \u010d\u00edsla v uveden\u00e9m tvaru, a tedy i\u00a0v\u0161echna prvo\u010d\u00edsla. Autor nech\u00e1v\u00e1 na \u010dten\u00e1\u0159i, a\u0165 posoud\u00ed zaj\u00edmavost a u\u017eite\u010dnost zji\u0161t\u011bn\u00fdch vlastnost\u00ed a u\u017eit\u00fdch postup\u016f."}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":3,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial"}">Autor se v článku zabývá posloupností, která po vypočtení jen několika prvních členů nabízí zajímavé hypotézy. V následujícím textu pak názorně tyto hypotézy ověřuje a zjišťuje například, že zadaná posloupnost obsahuje všechna přirozená čísla v uvedeném tvaru, a tedy i všechna prvočísla. Autor nechává na čtenáři, ať posoudí zajímavost a užitečnost zjištěných vlastností a užitých postupů.