Trojúhelníky a posloupnosti (2) - Leischner, Pavel (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"\u010cl\u00e1nek se zab\u00fdv\u00e1 prac\u00ed s\u00a0troj\u00faheln\u00edky, jejich\u017e d\u00e9lky stran tvo\u0159\u00ed aritmetickou posloupnost. Na za\u010d\u00e1tku \u010dl\u00e1nku se autor vrac\u00ed k\u00a0\u0159e\u0161en\u00ed \u00falohy z\u00a0\u010dl\u00e1nku p\u0159edchoz\u00edho a uva\u017euje, jak\u00fdmi zp\u016fsoby lze doj\u00edt k\u00a0\u0159e\u0161en\u00ed. Na z\u00e1klad\u011b p\u0159edchoz\u00edch \u00favah pak odvozuje n\u011bkolik vztah\u016f, kter\u00e9 strany takov\u00fdch troj\u00faheln\u00edk\u016f spl\u0148uj\u00ed. Na z\u00e1v\u011br jsou zad\u00e1ny dv\u011b \u00falohy na d\u016fkazy, kter\u00e9 by m\u011bly v\u00e9st k\u00a0prohlouben\u00ed znalost\u00ed trigonometrie. "}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":3,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial"}">Článek se zabývá prací s trojúhelníky, jejichž délky stran tvoří aritmetickou posloupnost. Na začátku článku se autor vrací k řešení úlohy z článku předchozího a uvažuje, jakými způsoby lze dojít k řešení. Na základě předchozích úvah pak odvozuje několik vztahů, které strany takových trojúhelníků splňují. Na závěr jsou zadány dvě úlohy na důkazy, které by měly vést k prohloubení znalostí trigonometrie.