K úlohám o pěti cestovatelích a dvou symfoniích L. van Beethovena - Calda, Emil (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"Autor v\u00a0\u010dl\u00e1nku \u0159e\u0161\u00ed dv\u011b \u00falohy z\u00a0\u010d. 11 U\u010ditele matematiky a komentuje, pro\u010d je jejich rutinn\u00ed \u0159e\u0161en\u00ed chybn\u00e9. Na konkr\u00e9tn\u00edm p\u0159\u00edkladu velmi podrobn\u011b komentuje prvn\u00ed \u00falohu \u201eJeden cestovatel vid\u00ed do vzd\u00e1lenosti 24 km, jak daleko uvid\u00ed 5 cestovatel\u016f\u201c, a to v\u010detn\u011b \u0159e\u0161en\u00ed pro jak lich\u00fd, tak sud\u00fd po\u010det osob. Druh\u00e1 \u00faloha o zmen\u0161en\u00ed po\u010dtu osob symfonick\u00e9ho orchestru na kvarteto je prok\u00e1z\u00e1na jako nevhodn\u00e1 pro mechanick\u00e9 \u0159e\u0161en\u00ed."}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":3,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial"}">Autor v článku řeší dvě úlohy z č. 11 Učitele matematiky a komentuje, proč je jejich rutinní řešení chybné. Na konkrétním příkladu velmi podrobně komentuje první úlohu „Jeden cestovatel vidí do vzdálenosti 24 km, jak daleko uvidí 5 cestovatelů“, a to včetně řešení pro jak lichý, tak sudý počet osob. Druhá úloha o zmenšení počtu osob symfonického orchestru na kvarteto je prokázána jako nevhodná pro mechanické řešení.