Stredné školy švajčiarska mojimi očami - Škerlíková, Jana (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"Autorka popisuje svoje dojmy z\u00a0n\u00e1v\u0161t\u011bvy vzd\u011bl\u00e1vac\u00edch za\u0159\u00edzen\u00ed ve \u0160v\u00fdcarsku. Vzhledem k\u00a0pom\u011brn\u011b kr\u00e1tk\u00e9mu pobytu se zam\u011b\u0159uje zejm\u00e9na na nejmarkantn\u011bj\u0161\u00ed rozd\u00edly, kter\u00e9 panuj\u00ed mezi \u0161v\u00fdcarskou a \u010deskou (resp. slovenskou) vzd\u011bl\u00e1vac\u00ed soustavou. Popisuje odli\u0161nosti v\u00a0prost\u0159ed\u00ed, v\u00a0n\u011bm\u017e k\u00a0vyu\u010dov\u00e1n\u00ed doch\u00e1z\u00ed, a\u0165 u\u017e z\u00a0architektonick\u00e9ho \u010di spole\u010densk\u00e9ho hlediska, a tak\u00e9 si pov\u0161imne ni\u017e\u0161\u00ed feminizace a v\u011bt\u0161\u00ed nekonformity u\u010ditelsk\u00e9ho sboru."}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":3,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial"}">Autorka popisuje svoje dojmy z návštěvy vzdělávacích zařízení ve Švýcarsku. Vzhledem k poměrně krátkému pobytu se zaměřuje zejména na nejmarkantnější rozdíly, které panují mezi švýcarskou a českou (resp. slovenskou) vzdělávací soustavou. Popisuje odlišnosti v prostředí, v němž k vyučování dochází, ať už z architektonického či společenského hlediska, a také si povšimne nižší feminizace a větší nekonformity učitelského sboru.