Co lze nalézt ve starých učebnicích matematiky - Zralíková, Vlaďka (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"Autorka se ve sv\u00e9m p\u0159\u00edsp\u011bvku zab\u00fdv\u00e1 zad\u00e1n\u00edmi slovn\u00edch \u00faloh, kter\u00e1 na sou\u010dasn\u00fdch \u0161kol\u00e1ch \u010dasto neodpov\u00eddaj\u00ed realit\u011b a doch\u00e1z\u00ed tak k\u00a0n\u00edzk\u00e9 motivaci \u017e\u00e1k\u016f. Jako p\u0159\u00edklad spojen\u00ed slovn\u00edch \u00faloh se skute\u010dn\u00fdmi ka\u017edodenn\u00edmi probl\u00e9my p\u0159ipom\u00edn\u00e1 historick\u00e9 po\u010detnice, kter\u00e9 obsahuj\u00ed i cen\u00edky r\u016fzn\u00e9ho zbo\u017e\u00ed \u010di j\u00edzdn\u00ed \u0159\u00e1dy a sna\u017e\u00ed se tak v\u00a0\u017e\u00e1c\u00edch podpo\u0159it p\u0159edstavu, \u017ee matematika je oborem veskrze praktick\u00fdm."}" data-sheets-userformat="{"2":14592,"11":0,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial","16":10}">Autorka se ve svém příspěvku zabývá zadáními slovních úloh, která na současných školách často neodpovídají realitě a dochází tak k nízké motivaci žáků. Jako příklad spojení slovních úloh se skutečnými každodenními problémy připomíná historické početnice, které obsahují i ceníky různého zboží či jízdní řády a snaží se tak v žácích podpořit představu, že matematika je oborem veskrze praktickým.