Matematika na gymnáziích - Zítková, Zuzana (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"Autorka se v\u00a0\u010dl\u00e1nku zab\u00fdv\u00e1 minim\u00e1ln\u00ed dotac\u00ed hodin matematiky na gymn\u00e1zi\u00edch stanoven\u00fdch v\u00a0osnov\u00e1ch pro gymn\u00e1zia M\u0160MT \u010cR pod \u010d. j. 17\u00a0668/91-20 a re\u00e1lnou prax\u00ed navy\u0161ov\u00e1n\u00ed t\u00e9to dotace \u0159editeli po konzultaci s\u00a0poradn\u00edmi org\u00e1ny. \u010cl\u00e1nek se tak\u00e9 zab\u00fdv\u00e1 d\u016fvody pro toto nav\u00fd\u0161en\u00ed i v\u00a0humanitn\u00ed v\u011btvi gymnazi\u00e1ln\u00edho vzd\u011bl\u00e1v\u00e1n\u00ed a na z\u00e1v\u011br p\u0159id\u00e1v\u00e1 kr\u00e1tkou \u00favahu o d\u016fle\u017eitosti matematiky pro v\u0161eobecn\u00e9 vzd\u011bl\u00e1n\u00ed."}" data-sheets-userformat="{"2":14592,"11":0,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial","16":10}">Autorka se v článku zabývá minimální dotací hodin matematiky na gymnáziích stanovených v osnovách pro gymnázia MŠMT ČR pod č. j. 17 668/91-20 a reálnou praxí navyšování této dotace řediteli po konzultaci s poradními orgány. Článek se také zabývá důvody pro toto navýšení i v humanitní větvi gymnaziálního vzdělávání a na závěr přidává krátkou úvahu o důležitosti matematiky pro všeobecné vzdělání.