Z kalendáře dějin matematiky - Šolcová, Alena (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"V \u010dl\u00e1nku jsou pops\u00e1ny nejd\u016fle\u017eit\u011bj\u0161\u00ed objevy a teorie zn\u00e1m\u00fdch sv\u011btov\u00fdch matematik\u016f. Pat\u0159\u00ed mezi n\u011b Mikol\u00e1\u0161 Kopern\u00edk a jeho heliocentrick\u00e1 p\u0159edstava \u010di jeho matematick\u00e1 pr\u00e1ce O stran\u00e1ch, \u00fahlech troj\u00faheln\u00edk\u016f, jak rovinn\u00fdch, tak sf\u00e9rick\u00fdch, d\u00e1le je zde zm\u00edn\u011bn David Hilbert a jeho pr\u00e1ce t\u00fdkaj\u00edc\u00ed se teorie invariant\u016f a teorie integr\u00e1ln\u00edch rovnic. J. B. J. Fourier se zab\u00fdval teori\u00ed tepla, teori\u00ed parci\u00e1ln\u00edch diferenci\u00e1ln\u00edch rovnic a dok\u00e1zal v\u011btu o po\u010dtu re\u00e1ln\u00fdch ko\u0159en\u016f algebraick\u00e9 rovnice v dan\u00e9m intervalu. Dal\u0161\u00edm zm\u00edn\u011bn\u00fdm je Tulio Levi-Civita, kter\u00fd podle slov A. Einsteina pomohl svou prac\u00ed Metody absolutn\u00edho diferenci\u00e1ln\u00edho po\u010dtu a jejich aplikace k matematick\u00e9 formulaci obecn\u00e9 teorie relativity. Posledn\u00edm zm\u00edn\u011bn\u00fdm je J. F. Kulik, kter\u00fd vypracoval tabulky d\u011blitel\u016f v\u0161ech \u010d\u00edsel ned\u011bliteln\u00fdch 2, 3, 5 a obsahuj\u00edc\u00ed prvo\u010d\u00edsla do 100 330 201 a jin\u00fdch tabulek."}" data-sheets-userformat="{"2":14592,"11":0,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial","16":10}">V článku jsou popsány nejdůležitější objevy a teorie známých světových matematiků. Patří mezi ně Mikoláš Koperník a jeho heliocentrická představa či jeho matematická práce O stranách, úhlech trojúhelníků, jak rovinných, tak sférických, dále je zde zmíněn David Hilbert a jeho práce týkající se teorie invariantů a teorie integrálních rovnic. J. B. J. Fourier se zabýval teorií tepla, teorií parciálních diferenciálních rovnic a dokázal větu o počtu reálných kořenů algebraické rovnice v daném intervalu. Dalším zmíněným je Tulio Levi-Civita, který podle slov A. Einsteina pomohl svou prací Metody absolutního diferenciálního počtu a jejich aplikace k matematické formulaci obecné teorie relativity. Posledním zmíněným je J. F. Kulik, který vypracoval tabulky dělitelů všech čísel nedělitelných 2, 3, 5 a obsahující prvočísla do 100 330 201 a jiných tabulek.