Třicet let Komise pro matematiku na vysokých školách technických, ekonomických a zemědělských - Černý, Jaroslav (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"Vznik Komise pro matematiku na vysok\u00fdch \u0161kol\u00e1ch technick\u00fdch datuje rok 1962 a pozd\u011bji byla roz\u0161\u00ed\u0159ena i pro ekonomick\u00e9 a zem\u011bd\u011blsk\u00e9 \u0161koly. U zrodu st\u00e1l profesor \u010cVUT V\u00e1clav Pleskot a b\u011bhem jej\u00edho p\u016fsoben\u00ed vyst\u0159\u00eddala spousty p\u0159edsed\u016f. Velmi d\u016fle\u017eitou osobnost\u00ed byl prof. V\u00e1clav Medek, kter\u00fd tak\u00e9 st\u00e1l u zrodu a aktivn\u011b se pod\u00edlel na p\u0159\u00edprav\u00e1ch konferenc\u00ed. V \u010dl\u00e1nku je pops\u00e1na nejd\u016fle\u017eit\u011bj\u0161\u00ed pr\u00e1ce Komise, z\u00e1v\u011bry konferenc\u00ed a semin\u00e1\u0159\u016f a tak\u00e9 sou\u010dasn\u00e1 \u010dinnost Komise."}" data-sheets-userformat="{"2":14592,"11":0,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial","16":10}">Vznik Komise pro matematiku na vysokých školách technických datuje rok 1962 a později byla rozšířena i pro ekonomické a zemědělské školy. U zrodu stál profesor ČVUT Václav Pleskot a během jejího působení vystřídala spousty předsedů. Velmi důležitou osobností byl prof. Václav Medek, který také stál u zrodu a aktivně se podílel na přípravách konferencí. V článku je popsána nejdůležitější práce Komise, závěry konferencí a seminářů a také současná činnost Komise.