Bodování nebo známkování v matematice? - Chudárek, Jan (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"Na za\u010d\u00e1tku \u010dl\u00e1nku jsou pops\u00e1ny nev\u00fdhody tradi\u010dn\u00edho zn\u00e1mkov\u00e1n\u00ed. Autor se d\u00e1le zab\u00fdv\u00e1 ot\u00e1zkou hodnocen\u00ed vyu\u010dovac\u00edho procesu pomoc\u00ed bod\u016f: z\u00e1kladn\u00edch (z\u00edskan\u00e9 za testy, prov\u011brky, kompozice), pomocn\u00fdch (p\u0159edev\u0161\u00edm za \u00fastn\u00ed projev) a pr\u00e9miov\u00fdch (za \u0159e\u0161en\u00ed obt\u00ed\u017en\u011bj\u0161\u00edch \u00faloh). Uv\u00e1d\u00ed tak\u00e9 v\u00fdhody a nev\u00fdhody bodovac\u00edho syst\u00e9mu a vyz\u00edv\u00e1 \u010dten\u00e1\u0159e k p\u0159ipom\u00ednk\u00e1m a n\u00e1vrh\u016fm ke zlep\u0161en\u00ed nast\u00edn\u011bn\u00e9ho bodovac\u00edho syst\u00e9mu."}" data-sheets-userformat="{"2":14592,"11":0,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial","16":10}">Na začátku článku jsou popsány nevýhody tradičního známkování. Autor se dále zabývá otázkou hodnocení vyučovacího procesu pomocí bodů: základních (získané za testy, prověrky, kompozice), pomocných (především za ústní projev) a prémiových (za řešení obtížnějších úloh). Uvádí také výhody a nevýhody bodovacího systému a vyzívá čtenáře k připomínkám a návrhům ke zlepšení nastíněného bodovacího systému.