Zamyšlení nad školami - Šaroundová, Alena (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"\u010cl\u00e1nek o nespokojenosti ve\u0159ejnosti se \u0161kolstv\u00edm, nedostate\u010dn\u00e9ho optimismu pedagog\u016f. Kritika medializovan\u00e9 svobody a demokracie ve \u0161kol\u00e1ch. Ona svoboda a dobrovolnost sice zn\u00ed velice humanisticky, ale d\u011bti se mus\u00ed u\u010dit p\u0159edev\u0161\u00edm zodpov\u011bdnosti a povinnostem u\u017e od mala. Pokud se hovo\u0159\u00ed o \u0161kolstv\u00ed v zahrani\u010d\u00ed, pak je p\u0159ekl\u00e1d\u00e1na ve\u0159ejnosti pouze p\u0159\u00edjemn\u00e1 \u010d\u00e1st. Na druh\u00e9 stran\u011b vysp\u011bl\u00e9 st\u00e1ty jsou \u010d\u00edm v\u00edce nespokojeni se sv\u00fdm \u0161kolstv\u00edm, nev\u00edme tak\u00e9 o probl\u00e9mech a v\u00fdchov\u011b nezvladateln\u00fdch \u017e\u00e1k\u016f, o pot\u00ed\u017e\u00edch absolvent\u016f alternativn\u00edch \u0161kol se za\u0159azen\u00edm do norm\u00e1ln\u00edch, o n\u00e1silnostech a r\u016fstu analfabetismu v USA a podobn\u011b. Pro \u00fasp\u011b\u0161nost na\u0161eho \u0161kolstv\u00ed u ve\u0159ejnosti je pot\u0159eba p\u011bstovat dobr\u00e9 \u0161koly pro v\u0161echny d\u011bti, d\u00e1t u\u010ditel\u016fm klid k pr\u00e1ci a spravedliv\u011b ocenit jejich \u00fasil\u00ed."}" data-sheets-userformat="{"2":14592,"11":0,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial","16":10}">Článek o nespokojenosti veřejnosti se školstvím, nedostatečného optimismu pedagogů. Kritika medializované svobody a demokracie ve školách. Ona svoboda a dobrovolnost sice zní velice humanisticky, ale děti se musí učit především zodpovědnosti a povinnostem už od mala. Pokud se hovoří o školství v zahraničí, pak je překládána veřejnosti pouze příjemná část. Na druhé straně vyspělé státy jsou čím více nespokojeni se svým školstvím, nevíme také o problémech a výchově nezvladatelných žáků, o potížích absolventů alternativních škol se zařazením do normálních, o násilnostech a růstu analfabetismu v USA a podobně. Pro úspěšnost našeho školství u veřejnosti je potřeba pěstovat dobré školy pro všechny děti, dát učitelům klid k práci a spravedlivě ocenit jejich úsilí.