Návštěva učňovských škol v Rakousku - Waldek, Vilém (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"Na z\u00e1v\u011br roku 1992 se konala n\u00e1v\u0161t\u011bva \u010desk\u00fdch u\u010ditel\u016f matematiky a fyziky SOU u\u010d\u0148ovsk\u00fdch za\u0159\u00edzen\u00ed Horn\u00edho Rakouska. Tato exkurze m\u011bla za c\u00edl porovnat v\u00fdchovn\u011b vzd\u011bl\u00e1vac\u00ed pr\u00e1ce na\u0161ich a rakousk\u00fdch u\u010ditel\u016f. Bylo zji\u0161t\u011bno, \u017ee v\u00fduka v Rakousku se od t\u00e9 na\u0161\u00ed li\u0161\u00ed a to v organizaci teoretick\u00e9 a praktick\u00e9 v\u00fduky. Teorie prob\u00edh\u00e1 po dobu 8-10 t\u00fddn\u016f, \u0159\u00e1dov\u011b 9 vyu\u010dovac\u00edch hodin denn\u011b. Ve zbytku \u0161koln\u00edho roku studenti nastupuj\u00ed do spole\u010dnost\u00ed, ve kter\u00fdch prok\u00e1\u017eou, co se nau\u010dili. Zam\u011bstnavatel\u00e9 aktivn\u011b p\u0159isp\u00edvaj\u00ed na studium. V\u00fduka matematiky zde m\u00e1 formu praktick\u00e9 vyu\u017eitelnosti v podob\u011b obchodn\u00ed matematiky a nebo je sou\u010d\u00e1st\u00ed odborn\u00e9ho p\u0159edm\u011btu."}" data-sheets-userformat="{"2":14592,"11":0,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial","16":10}">Na závěr roku 1992 se konala návštěva českých učitelů matematiky a fyziky SOU učňovských zařízení Horního Rakouska. Tato exkurze měla za cíl porovnat výchovně vzdělávací práce našich a rakouských učitelů. Bylo zjištěno, že výuka v Rakousku se od té naší liší a to v organizaci teoretické a praktické výuky. Teorie probíhá po dobu 8-10 týdnů, řádově 9 vyučovacích hodin denně. Ve zbytku školního roku studenti nastupují do společností, ve kterých prokážou, co se naučili. Zaměstnavatelé aktivně přispívají na studium. Výuka matematiky zde má formu praktické využitelnosti v podobě obchodní matematiky a nebo je součástí odborného předmětu.