Realistická matematika v Holandsku - Stehlíková, Naďa (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"P\u0159\u00edsp\u011bvek nab\u00edz\u00ed informace o rozd\u00edlech realistick\u00e9 matematiky a tradi\u010dn\u00ed matematiky, nab\u00edz\u00ed vzorov\u00e9 \u00falohy realistick\u00e9 matematiky, jej\u00ed klady a z\u00e1pory tradi\u010dn\u00ed matematiky. Zmi\u0148uje se tak\u00e9 o vzd\u011bl\u00e1vac\u00edm syst\u00e9mu v Holandsku, osnov\u00e1ch a zav\u00e1d\u011bn\u00ed realistick\u00e9 matematiky do jejich \u0161kolstv\u00ed. Tradi\u010dn\u00ed matematiky klade d\u016fraz na matematick\u00e9 term\u00edny, p\u0159esn\u00e9 definice, \u0159e\u0161en\u00ed probl\u00e9m\u016f pomoc\u00ed dostupn\u00fdch prost\u0159edk\u016f matematiky a znalost\u00ed obecn\u00fdch postup\u016f. Realistick\u00e1 matematika vy\u017eaduje propojen\u00ed matematick\u00e9ho jazyka s vlastn\u00ed zku\u0161enost\u00ed \u017e\u00e1k\u016f a student\u016f."}" data-sheets-userformat="{"2":14592,"11":0,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial","16":10}">Příspěvek nabízí informace o rozdílech realistické matematiky a tradiční matematiky, nabízí vzorové úlohy realistické matematiky, její klady a zápory tradiční matematiky. Zmiňuje se také o vzdělávacím systému v Holandsku, osnovách a zavádění realistické matematiky do jejich školství. Tradiční matematiky klade důraz na matematické termíny, přesné definice, řešení problémů pomocí dostupných prostředků matematiky a znalostí obecných postupů. Realistická matematika vyžaduje propojení matematického jazyka s vlastní zkušeností žáků a studentů.