Soustředění talentovaných žáků ZŠ - Zhouf, Jaroslav; Kluiber, Zdeněk (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"\u010cl\u00e1nek pojedn\u00e1v\u00e1 o semin\u00e1\u0159i PIKOMAT (pro talentovan\u00e9 z matematiky) a FYGYK (ve fyzice). Oba semin\u00e1\u0159e se zam\u011b\u0159uj\u00ed na spolupr\u00e1ci student\u016f gymn\u00e1zia a \u017e\u00e1k\u016f S\u0160. Studenti p\u0159edn\u00e1\u0161ej\u00ed o r\u016fzn\u00fdch t\u00e9matech sv\u00fdm mlad\u0161\u00edm koleg\u016fm. Sou\u010d\u00e1st\u00ed je tak\u00e9 \u0159e\u0161en\u00ed \u00faloh, kter\u00e9 studenti p\u0159ipravuj\u00ed a n\u00e1sledn\u011b pak vyhodnocuj\u00ed. Leto\u0161n\u00ed semin\u00e1\u0159 prob\u011bhl v listopadu v Jevanech, z\u00fa\u010dastnilo se 21 \u017e\u00e1k\u016f z Prahy a 11 lektoruj\u00edc\u00edch student\u016f gymn\u00e1zia. Oba tyto sm\u011bry vazby mezi \u017e\u00e1ky a studenty m\u011bly velmi v\u00fdznamnou informa\u010dn\u00ed hodnotu."}" data-sheets-userformat="{"2":14592,"11":0,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial","16":10}">Článek pojednává o semináři PIKOMAT (pro talentované z matematiky) a FYGYK (ve fyzice). Oba semináře se zaměřují na spolupráci studentů gymnázia a žáků SŠ. Studenti přednášejí o různých tématech svým mladším kolegům. Součástí je také řešení úloh, které studenti připravují a následně pak vyhodnocují. Letošní seminář proběhl v listopadu v Jevanech, zúčastnilo se 21 žáků z Prahy a 11 lektorujících studentů gymnázia. Oba tyto směry vazby mezi žáky a studenty měly velmi významnou informační hodnotu.