Srovnání výuky matematiky na jednotlivých typech středních škol z hlediska přijímací zkoušky z matematiky na VŠE v Praze v r. 1992 - Coufal, Jan; Voříšek, Jan (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"V \u010dl\u00e1nku je uvedena jedna z variant (Y3) p\u0159ij\u00edmac\u00edho testu na V\u0160E a z\u00e1sady jeho hodnocen\u00ed. Kv\u016fli vysok\u00e9mu z\u00e1jmu uchaze\u010d\u016f ke studiu na V\u0160E a nedostate\u010dn\u00e9 kapacit\u011b \u0161koly bylo t\u0159eba zav\u00e9st p\u0159ij\u00edmac\u00ed zkou\u0161ku formou testov\u00e1n\u00ed znalost\u00ed z matematiky, ciz\u00edho jazyka s t\u00edm, \u017ee byl br\u00e1n ohled na v\u00fdsledek u maturity. D\u00edky v\u00fdsledk\u016fm z testu bylo mo\u017en\u00e9 vysledovat \u00farove\u0148 vzd\u011bl\u00e1n\u00ed v matematice u absolvent\u016f gymn\u00e1zi\u00ed, obchodn\u00edch akademi\u00ed a st\u0159edn\u00edch pr\u016fmyslov\u00fdch \u0161kol. Je nutn\u00e9 tak\u00e9 poznamenat, \u017ee \u00fasp\u011b\u0161n\u00e9 zvl\u00e1dnut\u00ed p\u0159ij\u00edmac\u00edho testu je ukazatelem zvl\u00e1dnut\u00ed prvn\u00edho ro\u010dn\u00edku na V\u0160."}" data-sheets-userformat="{"2":14592,"11":0,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial","16":10}">V článku je uvedena jedna z variant (Y3) přijímacího testu na VŠE a zásady jeho hodnocení. Kvůli vysokému zájmu uchazečů ke studiu na VŠE a nedostatečné kapacitě školy bylo třeba zavést přijímací zkoušku formou testování znalostí z matematiky, cizího jazyka s tím, že byl brán ohled na výsledek u maturity. Díky výsledkům z testu bylo možné vysledovat úroveň vzdělání v matematice u absolventů gymnázií, obchodních akademií a středních průmyslových škol. Je nutné také poznamenat, že úspěšné zvládnutí přijímacího testu je ukazatelem zvládnutí prvního ročníku na VŠ.