Humanizace výuky a matematika - Nečas, Jindřich (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"\u010cl\u00e1nek poukazuje na postaven\u00ed matematiky v dne\u0161n\u00edm \u0161kolstv\u00ed. Lid vol\u00e1 po pos\u00edlen\u00ed humanitn\u00edch p\u0159edm\u011bt\u016f na \u00fakor p\u0159\u00edrodov\u011bdn\u00fdch a matematiky. Matematika je vyu\u010dov\u00e1na formou n\u00e1cviku ur\u010dit\u00fdch \u0161ablon, kter\u00e9 jdou vyhledat v tabulk\u00e1ch. Matematika je deduktivn\u00ed v\u011bda - u\u017e\u00edv\u00e1n\u00ed intuice, imitace profesion\u00e1l\u016f s vhodn\u011b zvolen\u00fdmi metodami. U\u010ditel\u00e9 by m\u011bli \u017e\u00e1ky v\u00e9st k pocitu \u00fa\u017easu nad n\u011bkter\u00fdmi matematick\u00fdmi skute\u010dnostmi (zlat\u00fd \u0159ez, univerz\u00e1lnost Ludolfova \u010d\u00edsla aj.). Posl\u00e1n\u00edm \u0161koly je formovat z \u017e\u00e1k\u016f dobr\u00e9 poslucha\u010de a nikoliv \u0161patn\u00e9 po\u010d\u00edta\u010de."}" data-sheets-userformat="{"2":14592,"11":0,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial","16":10}">Článek poukazuje na postavení matematiky v dnešním školství. Lid volá po posílení humanitních předmětů na úkor přírodovědných a matematiky. Matematika je vyučována formou nácviku určitých šablon, které jdou vyhledat v tabulkách. Matematika je deduktivní věda - užívání intuice, imitace profesionálů s vhodně zvolenými metodami. Učitelé by měli žáky vést k pocitu úžasu nad některými matematickými skutečnostmi (zlatý řez, univerzálnost Ludolfova čísla aj.). Posláním školy je formovat z žáků dobré posluchače a nikoliv špatné počítače.