Fibonacciova čísla jako inspirace pro učitele - Seibert, Jaroslav (Učitel matematiky, 2018)
Zřejmě nejvýznamnější evropský matematik středověku Leonardo z Pisy (přibližně 1170 – 1240), více známý pod přezdívkou Fibonacci (tzn. syn Bonacciův), se zapsal do dějin matematiky  především tím, že seznámil Evropu s indicko – arabskou poziční desítkovou soustavou. Přitom „nula“ u něho vystupuje již jako skutečné číslo. Kromě toho obsahuje Leonardova stěžejní kniha Liber abaci (1202) také řešení řady elementárních problémů, včetně tzv. úlohy o králících, která vede na posloupnost celých čísel. Článek se zabývá vlastnostmi Fibonacciových čísel a jejich užití ve výuce matematiky na střední škole.