O měření obsahů planimetrem a koloběžkou - Mařík, Robert (Učitel matematiky, 2016)
V článku je představen Prytzův planimetr jako měřící přístroj pro měření obsahů dvourozměrných množin nepravidelného tvaru. Článek obsahuje popis použití planimetru a vysvětlení matematického pozadí přístroje. V článku jsou dále uvedeny návrhy pro nahrazení tohoto planimetru věcmi původně určenými pro jiný účel, které se však za určitých okolností chovají stejně jako Prytzův planimetr.