Spor o nekonečno - Bušková, Petra (Učitel matematiky, 2020)
Článek pojednává o sporu dvou významných osobností – francouzského matematika, fyzika a filosofa Henriho Poincarého a německého matematika a logika Georga Cantora. Jejich spor se týkal teorie množin vytvořené Cantorem, zejména pak citlivé otázky nekonečna. Aktuální nekonečno, na kterém založil Cantor teorii množin, nemohl Poincaré, stejně jako další zástupci intuicionismu, uznat za přijatelné. Intuicionisté se totiž opírali výhradně o nekonečno potenciální. Článek uvozuje téma krátkým představením obou matematiků, na které navazuje stručným pohledem na vývoj chápání nekonečna. V další části je představena podstata sporu mezi Georgem Cantorem a intuicionisty, zastoupenými Henrim Poincarém.