Václav Jandečka (1820—1898) - Sochorová, Lucie (Učitel matematiky, 2020)
Když byla v 19. století na našem území čeština zavedena jako vyučovací jazyk, přinesla s sebou pochopitelně potřebu česky psaných učebnic, které vydávali převážně učitelé z praxe. Václav Jandečka (1820—1898) je známý především jako významný autor jedné z prvních českých učebnic geometrie pro gymnázia. Příspěvek je věnován životu a stručnému popisu díla tohoto výjimečného gymnaziálního profesora.