O čem přemýšlí autor učebnic - Odvárko, Oldřich (Učitel matematiky, 2019)
Článek je věnován tomu, jak mohou učebnice matematiky pro druhý stupeň základní školy přispět k duševnímu rozvoji žáka a k jeho začlenění do společnosti. Pozornost se z tohoto hlediska soustřeďuje především na nutnost propojení matematické teorie s praxí, na roli slovních úloh, na význam tvorby hypotéz a jejich ověřování, na důležitost odhadování.