Rozvoj logického myšlení žáků ve výuce matematiky - Polák, Josef (Učitel matematiky, 2019)
Rozvoj logického myšlení je všeobecně považován za jeden z hlavních cílů výuky matematiky. Článek vychází z analýzy pojmu logické myšlení a vztahu mezi logickým a matematickým myšlením. V dalších částech se článek věnuje některým zásadním aspektům prelogického a logického myšlení v předškolním vzdělávání a na 1. stupni ZŠ, ve výuce matematiky na 2. stupni ZŠ a ve středoškolské matematice. Následně jsou uvedeny některé typické příklady absence logického myšlení ve vyučování matematiky, jež ve svých důsledcích vede k formálnosti matematických znalostí žáků. Závěrem je zdůrazněna nutnost systematického využívání logických pojmů a rozvoje logického myšlení v celém průběhu studia matematiky.