Priestorové schopnosti budúcich učitel'ov elementaristov - Pavlovičová, Gabriela; Vágová, Renáta (Učitel matematiky, 2020)
V príspevku chceme poukázať na potrebu zvyšovania priestorových schopností ako jednej zo zložiek matematickej gramotnosti v príprave učiteľov primárneho vzdelávania. Cieľom výskumnej časti bolo identifikovať a následne analyzovať chyby a postupy študentských riešení s akcentom na porozumenie, schopnosť vizualizácie a grafické znázornenie jedného neštandardného stereometrického problému. Výskumnú vzorku tvorilo 48 študentov učiteľstva pre primárne vzdelávanie. V rámci analýzy sa ukázala silná väzba študentov na obrázok v zadaní, študenti preferovali priestorové grafické znázornenie jednotlivých situácií v čiastkových úlohách, ukázalo sa vážne neporozumenie v určení objemu kocky v neštandardnej situácii a problémy s čítaním s porozumením. Zároveň prezentujeme možnosti využitia dynamického softvéru GeoGebra ako aj manipulačných aktivít pri modifikácii uvedeného problému vzhľadom k vekovej skupine žiakov.