Eliptický pohyb - Králová, Alice (Učitel matematiky, 2019)
V tomto příspěvku vyšetřuji pohyb bodu, který je spojen s kružnicí daného poloměru, jež se kotálí po vnitřním obvodu další kružnice o dvojnásobném poloměru. Užitím vhodných geometrických vztahů odvozuji, že trajektorií tohoto bodu je elipsa a určuji její parametry.