Matematická gramotnost v pregraduální přípravě budoucích učitelů - konkrétní námět - Dofková, Radka (Učitel matematiky, 2019)
Každý učitel matematiky má vytipované matematické aktivity, které s oblibou zadává svým žákům. Vysoký didaktický potenciál však mají zejména takové, které reagují na aktuální požadavky dětí, neboť ty jsou jim svým kontextem blízké a zároveň jsou provázány s jejich běžným životem. Jeden takový problém byl objeven na krabici od oblíbené čokoládové pochoutky Kočičí jazýčky. Vznesený námět byl didakticky transformován a „otestován“ na studentech v semináři didaktiky matematiky na Pedagogické fakultě UP v Olomouci. Studenti dostali možnost pracovat s danou pomůckou, prakticky si ji vyzkoušet, přičemž přitom sami přišli na různé způsoby jejího využití, které shrnuje následující příspěvek.