Zajímavosti z kryptologie (3) – vznik asymetrické šifry - Konečná, Petra (Učitel matematiky, 2015)
Kryptologie je nauka o šifrování, dešifrování a luštění. Schopnost užívat prostředky tajné komunikace i schopnost luštit tajné zprávy stály za mnoha historickými událostmi. Článek prostřednictvím vybraných historických událostí představuje kryptologii jako zajímavou vědní disciplínu, která provází lidstvo od pradávna a v současné době prostupuje našim každodenním životem. Současně poukazuje na provázanost mnoha oborů a předmětů, kterou lze využít ve výuce. Třetí část se věnuje rozmachu kryptografie, která vedla ke vzniku asymetrické šifry.