Netradiční pohled na feminizaci - Morkes, František (Učitel matematiky, 2018)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"Výrazné prosazení žen v učitelském povolání začalo zavedením povinné osmileté školní docházky v roce 1869, která vyžadovala navýšení počtu učitelů. Ještě v padesátých letech 20. stol. bylo na základních školách jen kolem poloviny žen - učitelek, dnes už učitelství patří mezi nejvíce feminizovaná povolání."" data-sheets-userformat=""2":14752,"8":"1":["1":2,"2":0,"5":"1":0 ,"1":0,"2":0,"3":3,"1":1,"2":0,"4":1],"10":2,"11":0,"14":"1":2,"2":0,"15":"Calibri","16":11">Výrazné prosazení žen v učitelském povolání začalo zavedením povinné osmileté školní docházky v roce 1869, která vyžadovala navýšení počtu učitelů. Ještě v padesátých letech 20. stol. bylo na základních školách jen kolem poloviny žen - učitelek, dnes už učitelství patří mezi nejvíce feminizovaná povolání.