Inspirace didaktickými materiály Mathe 2000 v primární škole - Cachová, Jana; Bernardová, Alžběta; Stúpalová, Sylva; Vrzalová, Michaela (Učitel matematiky, 2018)
Modely a pomůcky k vyučování matematice na prvním stupni základní školy neodmyslitelně patří. V tomto článku chceme čtenářům připomenout herní aktivity a pomůcky pro primární školu z řady německých učebnic a doprovodných materiálů projektu Mathe 2000. Horizontální a vertikální matematizace může být chápána jako součást tzv. realistického vyučování matematice, v němž je matematika zasazena do uměle připravené nebo skutečné žákovy reality. Pokud chybí horizontální matematizace, děti si správně nepředstaví problém, nedokážou situaci vhodným způsobem modelovat, neznázorňují. Pokud není zastoupena vertikální matematizace, vztah použitý k řešení dále nefunguje – nedá se zobecnit pro podobné úlohy.