Úlohy ze zahraničí - Kuřina, František (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"U017e 010dasto zapom00edn00e1me na osv011bd010den00e9 00falohy rusk00e9ho p016fvodu. Jak se p0159esv011bd010d00edte v n00e1sleduj00edc00edch p015900edkladech, tak i matematika mnohdy vy017eaduje zna010dn00fd d016fvtip. Autor zde uv00e1d00ed celkem 3 00falohy ze sb00edrky 00faloh z roku 1985, kter00e9 010dasto zn00ed: 201eNajd011bte sou010det:201c a za t00edm n00e1sleduje n011bjak vtipn011b poskl00e1dan00e1 posloupnost, nap015900edklad sou010det prvn00edch 010dlen016f 0159ady 1+11+111+11112026"" data-sheets-userformat=""2":12672,"10":2,"11":3,"15":"Calibri","16":11">Už často zapomínáme na osvědčené úlohy ruského původu. Jak se přesvědčíte v následujících příkladech, tak i matematika mnohdy vyžaduje značný důvtip. Autor zde uvádí celkem 3 úlohy ze sbírky úloh z roku 1985, které často zní: „Najděte součet:“ a za tím následuje nějak vtipně poskládaná posloupnost, například součet prvních členů řady 1+11+111+1111…