Geometrické pojetí pravděpodobnosti (1) - Mačák, Karel (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"Autor pop00ed0161e, jak matematicky ch00e1pat pravd011bpodobnost a jak ji matematicky vyj00e1d0159it. Pot00e9 postupn011b p0159istoup00ed k 00faloh00e1m, kde n00e1m vysv011btli, 017ee klasick00e1 definice pravd011bpodobnosti ne v017edy sta010d00ed, 017ee ob010das je pot0159eba se na 00falohu pod00edvat geometricky. Jeden z p015900edklad016f se zab00fdv00e1 pravd011bpodobnost00ed z00e1sahu ter010de. Zaj00edmavou sou010d00e1st00ed tohoto 010dl00e1nku je zm00ednka o Edmundu Halley a 00famrtnostn00edch tabulk00e1ch a o Hrab011bti Buffonu a 00faloze o jehle."" data-sheets-userformat=""2":12672,"10":2,"11":3,"15":"Calibri","16":11">Autor popíše, jak matematicky chápat pravděpodobnost a jak ji matematicky vyjádřit. Poté postupně přistoupí k úlohám, kde nám vysvětli, že klasická definice pravděpodobnosti ne vždy stačí, že občas je potřeba se na úlohu podívat geometricky. Jeden z příkladů se zabývá pravděpodobností zásahu terče. Zajímavou součástí tohoto článku je zmínka o Edmundu Halley a úmrtnostních tabulkách a o Hraběti Buffonu a úloze o jehle.