Z historie vyučování: kuželosečka stokrát jinak - Dalecká, Lenka (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"S ku017eelose010dkami se setk00e1v00e1me vlastn011b u017e jako mal00e9 d011bti, kdy poprv00e9 n011bco hod00edme a hozen00fd p0159edm011bt n00e1m vykresl00ed 010d00e1st ku017eelose010dky, v tu chv00edli ale nev00edme, 017ee n011bjak00e9 ku017eelose010dky existuj00ed, to se dozv00edd00e1me a017e v pozd011bj016100edch letech ve 0161kole v matematice. M00e1me zde definice nejz00e1kladn011bj016100edch ku017eelose010dek, jako je nap015900edklad elipsa a hyperbola. Dal016100edm hlavn00edm t00e9matem je historie matematiky, kdy n00e1m autorka ukazuje r016fzn00e9 pohledy na ku017eelose010dky a probl00e9my, kter00e9 se v r016fzn00fdch stolet00edch 0159e0161ili a kter00fdmi si ti nejlep016100ed matematici l00e1mali hlavu po cel00fd sv016fj 017eivot."" data-sheets-userformat=""2":12672,"10":2,"11":3,"15":"Calibri","16":11">S kuželosečkami se setkáváme vlastně už jako malé děti, kdy poprvé něco hodíme a hozený předmět nám vykreslí část kuželosečky, v tu chvíli ale nevíme, že nějaké kuželosečky existují, to se dozvídáme až v pozdějších letech ve škole v matematice. Máme zde definice nejzákladnějších kuželoseček, jako je například elipsa a hyperbola. Dalším hlavním tématem je historie matematiky, kdy nám autorka ukazuje různé pohledy na kuželosečky a problémy, které se v různých stoletích řešili a kterými si ti nejlepší matematici lámali hlavu po celý svůj život.