Sčítání křivek - Šarounová, Alena (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"Toto t00e9ma se sice nevyskytuje p015900edmo v u010debn00edch pl00e1nech, ale je zaj00edmav00fdm dopl0148kem klasick00e9ho u010diva. Zaujmete t00edm 017e00e1ky, proto017ee v jejich o010d00edch je s010d00edt00e1n00ed nejjednodu0161016100edm po010detn00edm v00fdkonem. Jako prvn00ed je zde uk00e1z00e1no grafick00e9 s010d00edt00e1n00ed line00e1rn00edch funkc00ed a jako druh00e9 je zde prov00e1d011bno grafick00e9 s010d00edt00e1n00ed k0159ivek. Nap0159ed jsou 0159e0161eny jednodu0161016100ed p015900edklady, kdy je s010d00edt00e1na k0159ivka s p015900edmkou, kter00e1 je rovnob011b017en00e1 s osou s010d00edt00e1n00ed, pot00e9 u017e je p015900edmka r016fznob011b017en00e1 s osou s010d00edt00e1n00ed, nebo se s010d00edtaj00ed 2 r016fzn00e9 k0159ivky. Na z00e1v011br je zde uveden jeden letit00fd rys 2013 sou010dtov00e1 plocha axoidu s p015900edm00fdm 0161roubov00fdm konoidem."" data-sheets-userformat=""2":12672,"10":2,"11":3,"15":"Calibri","16":11">Toto téma se sice nevyskytuje přímo v učebních plánech, ale je zajímavým doplňkem klasického učiva. Zaujmete tím žáky, protože v jejich očích je sčítání nejjednodušším početním výkonem. Jako první je zde ukázáno grafické sčítání lineárních funkcí a jako druhé je zde prováděno grafické sčítání křivek. Napřed jsou řešeny jednodušší příklady, kdy je sčítána křivka s přímkou, která je rovnoběžná s osou sčítání, poté už je přímka různoběžná s osou sčítání, nebo se sčítají 2 různé křivky. Na závěr je zde uveden jeden letitý rys – součtová plocha axoidu s přímým šroubovým konoidem.