Očekávané a skutečné znalosti matematiky žáků přicházejících na gymnázia - Pavlíková, Dana (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"Tento 010dl00e1nek zkoum00e1 rozd00edly ve znalostech matematiky 017e00e1k016f p0159ich00e1zej00edc00edch na gymn00e1zia, jejich znalosti z aritmetiky a geometrie a jejich logick00e9 uva017eov00e1n00ed. Zkoum00e1n00ed bylo prov00e1d011bno na prvn00edch stupn00edch gymn00e1zi00ed, kde jsou nejv011bt016100ed rozd00edly mezi 017e00e1ky, kte015900ed p0159ich00e1zej00ed z r016fzn00fdch z00e1kladn00edch 0161kol. Jsou zde uvedeny p015900edklady srovn00e1vac00edch test016f postupn011b z roku 2009 a017e z roku 2011 a k nim jsou p0159i0159azov00e1ny tabulky 00fasp011b0161nosti v jednotliv00fdch 00faloh00e1ch. Na konci je srovn00e1n00ed 00fasp011b0161nosti v 00faloh00e1ch za v0161echny t0159i roky, kter00e9 n00e1m ukazuje m011bn00edc00ed se 00farove0148 znalost00ed."" data-sheets-userformat=""2":12672,"10":2,"11":3,"15":"Calibri","16":11">Tento článek zkoumá rozdíly ve znalostech matematiky žáků přicházejících na gymnázia, jejich znalosti z aritmetiky a geometrie a jejich logické uvažování. Zkoumání bylo prováděno na prvních stupních gymnázií, kde jsou největší rozdíly mezi žáky, kteří přicházejí z různých základních škol. Jsou zde uvedeny příklady srovnávacích testů postupně z roku 2009 až z roku 2011 a k nim jsou přiřazovány tabulky úspěšnosti v jednotlivých úlohách. Na konci je srovnání úspěšnosti v úlohách za všechny tři roky, které nám ukazuje měnící se úroveň znalostí.