Konstrukční geometrie jinak - Gergelitsová, Šárka; Holan, Tomáš (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"Tento 010dl00e1nek 0159e016100ed r016fzn00e9 p015900edstupy ke konstruk010dn00ed 00faloze. Prvn00edm p015900edstupem je r00fdsov00e1n00ed, kdy k 00faloze p0159istupujeme jako k praktick00e9mu probl00e9mu, kde z00e1le017e00ed na manu00e1ln00ed dovednosti 017e00e1ka. Druh00fdm p015900edstupem je 0159e0161en00ed probl00e9mu a hled00e1n00ed postupu 0159e0161en00ed, kdy k z00edsk00e1n00ed po017eadovan00fdch v00fdstupn00edch hodnot a 00fatvar016f hled00e1me logicky spr00e1vn00e9 a zd016fvodn011bn00e9 postupy. Ve 0161koln00edm p015900edstupu se pak propojuje prvn00ed p015900edstup s druh00fdm. P0159i t011bchto 00faloh00e1ch je v0161ak pro 017e00e1ka obt00ed017en00e9 zjistit, zda jeho postup je spr00e1vn00fd 010di nikoliv a pro u010ditele je velmi pracn00e9 takov00e9 00falohy opravovat. Tud00ed017e 017e00e1k dostane v00fdsledek sv00e9 pr00e1ce a017e po dlouh00e9 dob011b a t00edm to pro n011bj v011bt0161inou kon010d00ed, nevrac00ed se k tomu. Proto je te010f novinkou a jedn00edm z 0159e0161en00ed tohoto probl00e9mu webov00e1 aplikace GeoTest, kter00e1 poskytuje prost0159ed00ed pro 0159e0161en00ed konstruk010dn00edch 00faloh a n00e1stroje k vyhodnocen00ed spr00e1vnosti proveden00e9ho 0159e0161en00ed. V syst00e9mu jsou zat00edm p0159ipravena zad00e1n00ed 600 00faloh, kter00e9 maj00ed r016fzn00fd stupe0148 obt00ed017enosti."" data-sheets-userformat=""2":12672,"10":2,"11":3,"15":"Calibri","16":11">Tento článek řeší různé přístupy ke konstrukční úloze. Prvním přístupem je rýsování, kdy k úloze přistupujeme jako k praktickému problému, kde záleží na manuální dovednosti žáka. Druhým přístupem je řešení problému a hledání postupu řešení, kdy k získání požadovaných výstupních hodnot a útvarů hledáme logicky správné a zdůvodněné postupy. Ve školním přístupu se pak propojuje první přístup s druhým. Při těchto úlohách je však pro žáka obtížné zjistit, zda jeho postup je správný či nikoliv a pro učitele je velmi pracné takové úlohy opravovat. Tudíž žák dostane výsledek své práce až po dlouhé době a tím to pro něj většinou končí, nevrací se k tomu. Proto je teď novinkou a jedním z řešení tohoto problému webová aplikace GeoTest, která poskytuje prostředí pro řešení konstrukčních úloh a nástroje k vyhodnocení správnosti provedeného řešení. V systému jsou zatím připravena zadání 600 úloh, které mají různý stupeň obtížnosti.