Motivující prostředí v matematice 1 - Jerlová, Radka (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"Motivuj00edc00ed prost0159ed00ed je ucelen00fd blok matematick00fdch probl00e9m016f a situac00ed vych00e1zej00edc00edch z praktick00e9ho 017eivota a propojen00fdch zvolen00fdm prvkem (nap015900edklad vypr00e1v011bn00ed, poh00e1dka, apod.). Matematick00e9 probl00e9my spolu tematicky souvis00ed, ale jsou formulov00e1ny tak, aby vy017eadovaly jin00fd p015900edstup. Motivuj00edc00ed prost0159ed00ed m00e1 c00edl ve vybaven00ed 017e00e1k016f dovednostmi 0159e0161it probl00e9my i mimo 0161kolu, a p0159itom jim umo017enit osvojov00e1n00ed si poznatk016f z00e1bavnou formou. V 010dl00e1nku se prob00edr00e1 motivuj00edc00ed prost0159ed00ed 201eZAHRADA201c, ke kter00e9mu je p0159ilo017een i pracovn00ed list a je v n011bm 0159e0161eno celkem sedm matematick00fdch probl00e9m016f."" data-sheets-userformat=""2":12672,"10":2,"11":3,"15":"Calibri","16":11">Motivující prostředí je ucelený blok matematických problémů a situací vycházejících z praktického života a propojených zvoleným prvkem (například vyprávění, pohádka, apod.). Matematické problémy spolu tematicky souvisí, ale jsou formulovány tak, aby vyžadovaly jiný přístup. Motivující prostředí má cíl ve vybavení žáků dovednostmi řešit problémy i mimo školu, a přitom jim umožnit osvojování si poznatků zábavnou formou. V článku se probírá motivující prostředí „ZAHRADA“, ke kterému je přiložen i pracovní list a je v něm řešeno celkem sedm matematických problémů.