Pozoruhodné vlastnosti kruhové inverze - Kobza, Aleš (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"V 010dl00e1nku je rozeb00edr00e1na z00e1kladn00ed definice kruhov00e9 inverze a d00e1le jsou zde popisovan00e9, rozeb00edran00e9 a dokazovan00e9 z00e1kladn00ed vlastnosti kruhov00e9 inverze. Je zde i p00e1r p015900edklad016f na zobrazen00ed bodu z vnit0159n00ed a z vn011bj016100ed oblasti kru017enice a zobrazen00ed p015900edmky a kru017enice neproch00e1zej00edc00ed st0159edem kruhov00e9 inverze. N00e1sleduje zkoum00e1n00ed, zda existuje kru017enice samodru017en00e1 a konkr00e9tn00ed aplika010dn00ed 00faloha z00edskan00fdch poznatk016f."" data-sheets-userformat=""2":12672,"10":2,"11":3,"15":"Calibri","16":11">V článku je rozebírána základní definice kruhové inverze a dále jsou zde popisované, rozebírané a dokazované základní vlastnosti kruhové inverze. Je zde i pár příkladů na zobrazení bodu z vnitřní a z vnější oblasti kružnice a zobrazení přímky a kružnice neprocházející středem kruhové inverze. Následuje zkoumání, zda existuje kružnice samodružná a konkrétní aplikační úloha získaných poznatků.