Geogebra jako nástroj objevování a dokazování - Hašek, Roman (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"Tento 010dl00e1nek se zab00fdv00e1 programem GeoGebra, kter00fd je v0161em lidem voln011b p015900edstupn00fd a kter00fd je pom016fckou pro u010ditele p0159i v00fdkladu a pro studenty p0159i pochopen00ed matematick00e9 podstaty zkouman00fdch jev016f. Prost0159ednictv00edm 2 konkr00e9tn00edch p015900edklad016f ukazuje mo017enosti vyu017eit00ed tohoto programu. Jednotliv00e9 procesy jsou zde popisov00e1ny krok po kroku, tak017ee si potom m016f017eeme program sami jednodu0161e vyzkou0161et. GeoGebra v sob011b mimo jin00e9 integruje prost0159ed00ed pro dynamick00e9 geometrick00e9 konstrukce (N00e1kresna), symbolick00e9 a numerick00e9 v00fdpo010dty (CAS) a tabulkov00fd procesor (Tabulka). D00edky tomu tento program umo017e0148uje zkoum00e1n00ed probl00e9mu z r016fzn00fdch 00fahl016f pohledu a kombinov00e1n00ed r016fzn00fdch p015900edstup016f k jeho 0159e0161en00ed."" data-sheets-userformat=""2":12672,"10":2,"11":3,"15":"Calibri","16":11">Tento článek se zabývá programem GeoGebra, který je všem lidem volně přístupný a který je pomůckou pro učitele při výkladu a pro studenty při pochopení matematické podstaty zkoumaných jevů. Prostřednictvím 2 konkrétních příkladů ukazuje možnosti využití tohoto programu. Jednotlivé procesy jsou zde popisovány krok po kroku, takže si potom můžeme program sami jednoduše vyzkoušet. GeoGebra v sobě mimo jiné integruje prostředí pro dynamické geometrické konstrukce (Nákresna), symbolické a numerické výpočty (CAS) a tabulkový procesor (Tabulka). Díky tomu tento program umožňuje zkoumání problému z různých úhlů pohledu a kombinování různých přístupů k jeho řešení.