Inspirace ze zahraničí – úlohy ze života - Zelendová, Eva (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value=""1":2,"2":"010cl00e1nek vych00e1z00ed z00a0010dasopisu Mathematics Teacher, konkr00e9tn011b z00a0dubnov00e9ho 010d00edsla uve0159ejn011bn00e9ho roku 2012 z00a0rubriky s00a0n00e1zvem Media Clips. Tato rubrika nab00edz00ed matematick00e9 00falohy, kter00e9 vych00e1zej00ed z00a0kr00e1tk00fdch aktu00e1ln00edch zpr00e1v. V00a0010dl00e1nku jsou uvedeny dva p015900edklady: P016flno010dn00ed jezdec, co017e je nejt011b017e016100ed a nejv011bt016100ed limuz00edna na sv011bt011b. K00a0tomuto 010dl00e1nku je dev011bt 00faloh, n011bkter00e9 z00a000faloh jsou o cen011b za pron00e1jem limuz00edny nebo o p0159evodu palc016f na centimetry, o procentech a je zde i 00faloha na logiku. Dal016100ed 010dl00e1nek se jmenuje svatba had016f. Jedn00e1 se o tradici, kdy mni0161i provdaj00ed dva hady, a kdy017e zaujmou n011bjakou polohu v00a0pr016fb011bhu dvou hodin, hledaj00ed v00a0tom skryt00fd v00fdznam. 010cl00e1nek konkr00e9tn011b hovo015900ed o 90 kg v00e1017e00edc00ed had00ed nev011bst011b. N00e1sleduje p011bt 00faloh, kter00e9 se zam011b0159uj00ed na ur010den00ed pr016fm011brn00e9 hmotnosti nebo nap015900edklad p0159evodu liber na kilogramy. K00a000faloh00e1m jsou poskytnuty v00fdsledky."" data-sheets-userformat=""2":6528,"10":2,"11":3,"14":"1":2,"2":0,"15":"Arial"">Článek vychází z časopisu Mathematics Teacher, konkrétně z dubnového čísla uveřejněného roku 2012 z rubriky s názvem Media Clips. Tato rubrika nabízí matematické úlohy, které vycházejí z krátkých aktuálních zpráv. V článku jsou uvedeny dva příklady: Půlnoční jezdec, což je nejtěžší a největší limuzína na světě. K tomuto článku je devět úloh, některé z úloh jsou o ceně za pronájem limuzíny nebo o převodu palců na centimetry, o procentech a je zde i úloha na logiku. Další článek se jmenuje svatba hadů. Jedná se o tradici, kdy mniši provdají dva hady, a když zaujmou nějakou polohu v průběhu dvou hodin, hledají v tom skrytý význam. Článek konkrétně hovoří o 90 kg vážící hadí nevěstě. Následuje pět úloh, které se zaměřují na určení průměrné hmotnosti nebo například převodu liber na kilogramy. K úlohám jsou poskytnuty výsledky.